Održano predavanje iz povijesti planinarstva i boravka u planinama

Jučer, 9.5.2014.g. nastavili smo sa programom Opće planinarske škole. Polaznici su upoznati o počecima i razvitku planinarstva i ostalih planinarskih specijalnosti. Posebno je naglašena bogata i zanimljiva hrvatska povijest planinarstva, te činjenica da je u Hrvatskoj 1874.g. osnovano Hrvatsko planinarsko društvo. Hrvati su tako deveti narod na svijetu koje je imalo svoje planinarsko društvo,  a proslavi 160.-te godišnjice smo bili prisutni 26.4. u Ogulinu.

.

 

Pregrada je početkom 20.og. stoljeća bilo poznato farmaceusko središte. Balzam iz bilja s ovih područja, bio je poznat širom Europe.

U razvoju planinarstva poslije II. svj. rata, svoj doprinos su dali i planinari iz Pregrade, te je 1950. osnovano planinarsko društvo, a već 1953. na Kunagori otvroena planinarski dom. 

 U nastavku se govorilo o specifičnosti dužeg boravka u planinama, o planinarskim objektima (domovi, kuće i bivacima), o kućnom redu koje je potrebno poštivati, o redu i ponašanju u slučaju nedostatka prostora, o izgradnji  prinudnih skloništa, logorovanja te higjeni.

 

Obrađene su objektivne i subjektivne opasnosti, te kako ih otkloniti i izbjeći. 

Slijedeće predavanje iz područja orijentacije i djelovanja Hrvatske gorske službe spašavanja je u petak, 23. svibnja 2014.g.