Hrvatska planinarska obilaznica

 
preuzeto sa http://www.hps.hr/info/hrvatska-planinarska-obilaznica/
 
Hrvatska planinarska obilaznica (HPO) je glavna i ujedno najpopularnija planinarska obilaznica u Hrvatskoj. Obilaznicom upravlja HPS, a ona je sljednik tradicije transverzale Po planinama Hrvatske koja je bila aktivna prije Domovinskog rata.
 
Hrvatsku planinarsku obilaznicu priredila je Komisija za planinarske putove HPS-a, a otvorena je 14. svibnja 2000. prigodom proslave 125. obljetnice organiziranog planinarstva u Hrvatskoj.
 
 
Obilaznica ima 152 kontrolne točke, koje su grupirane u 20 područja. Promjenom planinarske važnosti nekih točaka naknadno se mogu dodavati i nove kontrolne točke, a obavijesti o tome objavljuju se u časopisu »Hrvatski planinar« i na webu HPS-a.
Kontrolne točke HPO-a su najatraktivniji hrvatski vrhovi, a jedine kontrolne točke koje nisu vrhovi su Alpinistička zbir­ka u Zavičajnom muzeju u Ogulinu te Horvatove stube na Med­vednici. Pri obilasku kontrolnih točaka treba ponijeti dnevnik HPO-a, jastučić za žigove i fotoaparat. Potrebni broj kontrolnih točaka za svako područje upisan je uz naziv područja, a odabiremo ih prema želji. Taj broj je od 1 do 4 kontrolne točke u jednom području.
Popis kontrolnih točaka i obilje praktičnih podataka možete pronaći na stranici Hrvatski vrhovi.
Dinara, najviši vrh Republike Hrvatske (1831 m)

Popis kontrolnih točaka možete vidjeti na linku HPO

 

Dnevnik planinarske obilaznice

 
Dnevnik Hrvatske planinarske obilaznice Zainteresirani planinari mogu dnevnik HPO-a naručiti ili kupiti u Hrvatskom planinarskom savezu. Dnevnik se naručuje putem web trgovine HPS-a, telefonom, faxom, pismom ili e-mailom, a plaća pouzećem.
Obilaznik je dužan po primitku dnevnika upisati svoje osobne podatke čitkim velikim slovima i prilijepiti fotografiju.
Dokazivanje obilaska
 
Posjet kontrolnim točkama HPO-a dokazuje se otiskom žigova u dnevniku HPO-a ili fotografijama.
Komisija za planinarske putove HPS-a na većinu vrhova postavila je metalne žigove. Za otiskivanje takvih žigova potrebno je ponijeti sa sobom jastučić s tintom. Osim metalnih žigova, priznaju se i svi žigovi koji se nalaze na kontrolnim točkama (ako se žig vrha nalazi u udaljenom planinarskom domu, ne može se priznati kao dokaz posjeta vrhu!). Ako žiga nema ili ako planinar to želi, posjet kontrolnoj točki može se dokazati i fotografijom planinara uz naziv kontrolne točke s oznakom nadmorske visine ili neki jednoznačno prepoznatljiv objekt na kontrolnoj točki (TV toranj, piramida, kapelica i sl.). Na jednoj fotografiji ne bi trebalo biti više od četvero ljudi, a planinar se mora jasno prepoznavati (treba se snimiti bez kape i sunčanih naočala).
Priznanja obilaznice
 
HPO ima šest stupnjeva priznanja:
Za brončanu značku treba obići potrebne kontrolne točke iz 10 područja i ukupno najmanje 25 kontrolnih točaka. Posjetitelj prema vlastitim željama izabire područja i potrebne kontrolne točke unutar njih.
Za srebrnu značku potrebno je obići potrebne kontrolne točke iz 15 područja i ukupno 50 kontrolnih točaka. Jedina obavezna točka za srebrnu značku je Dinara, a obilazak se dokazuje fotografijom na vrhu (žig nije dovoljan!).
Za zlatnu značku treba obići 75 kontrolnih točaka (potrebne kontrolne točke iz svih 20 područja i ostale KT po vlastitom izboru).
Za posebno priznanje treba obići 100 kontrolnih točaka (uvjeti za zlatnu značku i još 25 kontrolnih točaka po vlastitom izboru).
Za visoko priznanje treba obići 125 kontrolnih točaka (uvjeti za posebno priznanje i još 25 KT po vlastitom izboru).
Za najviše priznanje treba obići 150 kontrolnih točaka (uvjeti za visoko priznanje i još 25 kontrolnih točaka po vlastitom izboru).
Kada stekne uvjete za priznanje, planinar treba dnevnik i fotografije poslati na adresu HPS-a (Kozarčeva 22, 10000 Zagreb). Komisija za planinarske putove HPS-a pregledat će dnevnik i u roku od 15 dana dodijeliti odgovarajuće priznanje, a ako postoje nejasnoće, zatražiti dodatna objašnjenja. Posebno, visoko i najviše priznanje uručuju se sredinom prosinca na svečanosti koju priprema Komisija za planinarske putove HPS-a.
 

Popis planinara kojima su dodijeljena priznanja HPO-a nalazi se OVDJE.

 
Vodiči i zemljovidi
 
Vodič po Hrvatskoj planinarskoj obilaznici Pristupi kontrolnim točkama opisani su u vodiču »Hrvatska planinarska obilaznica« i u »Planinarskom vodiču po Hrvatskoj« Alana Čaplara te u drugim planinarskim vodičima. Pri odabiru pristupa mogu pomoći planinarski zemljovidi i zemljovidi u izdanju nacionalnih parkova, parkova prirode, turističkih zajednica, opisi i skice u dnevnicima lokalnih obilaznica, časopisu »Hrvatski planinar«, na internetu i sl. Popis kontrolnih točaka i obilje praktičnih podataka možete pronaći na stranici Hrvatski vrhovi.
 

Napomene obilaznicima

Hrvatska planinarska obilaznica obilazi se na vlastitu odgovornost, uz poštovanje pravila sigurnog boravka u planinama. Koristite upute iz planinarskih vodiča za sigurno kretanje po markiranim putovima do KT. Iako je do nekih KT moguć cestovni pristup, automobil treba ostaviti u podnožju planine ili na nekom prikladnom mjestu na planini i KT obići pješice, jer je ovo planinarska obilaznica. Obilaznik je dužan osobno obići KT, u protivnom krši pravila i načela planinarske etike.
Područja Hrvatske planinarske obilaznice