Planinarski dom na Kunagori
 
Dana 1.5.2013.g. u Planinarskoj kući na Kunagori održano je obilježavanje 60-te obljetnice otvorenja Planianrskog doma na Kunagori, te redovna izvještajna Skupština društva. 
 
U samim počecima organiziranog planinarstva u Pregradi, željelo se da ovaj kutić Hrvatskog zagorja posjete planinari iz drugih krajeva Lijepe naše.
 
Tako se nedugo nakon osnivanja društva 1950.godine donio zaključak o gradnji planinarskog doma. Prvo odabrana lokacija je bila predviđena u blizini Kostelgrada, gdje su i vršeni pripremni radovi na planiranju terena, no od te ideje se odustalo i odabrana je nova lokacija u blizini koje se nalazila voda i ostaci stare crkve koji su korišteni za gradnju.
Izgradnja planinarskog doma je u to vrijeme bio veliki zalogaj za jedno malo planinarsko društvo, pa se u samim počecima stvorila inicijativa o izgradnji zajedničkog "Planinarsko-lovačkog doma". 
Tako je na jugoistočnom dijelu Kunagore, ispod vrha zvanog Japica, a iznad Pregrade, kraj temelja bivše crkve —prasvetišta Gospe Kunagorske započeta gradnja zajedničkog doma. S ovog mjesta se pruža lijep vidik na grad Pregradu, na okolne planine - Medvednicu, Ivanščicu, Brezovicu, Strahinjščicu, Maceljsku i Cesargradsku goru.
U izgradnji doma sudjelovali su mještani, učenici pregradske sedmoljetke i štićenici odgojnog doma za mušku djecu iz Bežanca, članovi planinarskog, lovačkog i vatrogasnog društva uz pomoć radnih organizacija ovog kraja. U to vrijeme prema planinarskom domu nije bilo izgrađene prometnice, tako da je većina građevinskog materijala rukom prenošena stazom iz Pregrade. Na svom njihovom trudu, dužni smo im izreći jedno veliko hvala.
Dom je svečano otvoren 1. svibnja 1953. godine na radost svih mještana, posebno planinara, lovaca i svih ljubitelja prirode kojima je pružao ugodan kutak za odmor i druženje sve do današnjih dana. 
Dom je prizemnica s kuhinjom i blagovaonicom, ispred kojih se nalazi natkrivena terasa s pogledom na grad Pregradu i dolinu Kosteljine. 
U potkrovlju su dvije spavaone sa skupnim ležajevima, za oko 20-ak osoba. U pripremi je sanitarni čvor s čijim se završetkom zastalo zbog pomanjkanja financijskih sredstava. 
Dom je elektrificiran, uvedena je voda iz javne vodovodne mreže.
Planinarski savez je dom svrstao u kategoriju planinarskih kuća. Otvoren je za planinare i izletnike nedjeljom i blagdanom, od početka travnja do kraja rujna.
Dom je ujedno polazište za obilježene planinarske putove prema srednjevjekovnoj utvrdi Kostelgrada i Taborgrada.
 
Dom je u suvlasništvu HPD Kunagora i Lovačke udruge Kuna Pregrada koji brinu o održavanju objekta i okolnog prostora.
 
Zadaća je svih nas da nastavimo sa održavanjem ove naše ljepotice koja budno bdije nad našim Gradom i na ponos je svima nama, bili mi planinari ili ne. Ponosni smo na dojmove planinara iz drugih krajevima diljem Lijepe naše kada nam pričaju o svojim prekrasnim dojmovima s Kunagore.
 
Povodom 60-te obljetnice plannarskog doma, HPS je za istaknute rezultate rada u razvoju planinarstva dodijelio brončane znakove HPS-a:
- Anici Cobović,
- Stjepanu Leskovar,
- Dominiku Martinko,
- Slavku Dimač i
- Josipu batišti, te
- Stjepanu Novačko, srebrni znak HPS-a.
 
Nagrađenima su priznanja svečano uručena 1.5. prilikom obilježavanja godišnjice planinarskog doma, a ista im je uručio izaslanik HPS-a g. Tomislav Zrinski.
 
Čestitke svim nagrađenima!