ŠETNJOM DO ZDRAVLJA - 2017

 

Planinarenje daje mogućnost aktivnog odmora i rekreacije. Kretanjem i boravkom u prirodi na svježem zraku, uz druženje i širenje svijesti o važnosti tjelesnih aktivnosti kao dijela zdravstvene kulture suvremenog čovjeka, stvaraju se navike tjelesnih aktivnosti u očuvanju i održavanju zdravlja.

Planinarenje je način i stil života, čitav niz aktivnosti koje suvremenom čovjeku život čine zdravijim, ugodnijim, zanimljivijim i nadasve ljepšim. Osim rekreacije kojom podižemo svoju psihofizičke sposobnosti, planinarenje daje puno više, prije svega upoznavanje nečega novoga, bilo ljudi ili prirode oko sebe.

Planinarenje je iznimno učinkovit i zdrav način tjelesne aktivnosti. Danas mnogi u malim sredinama ne prepoznaju njegov značaj te je pod cjenjenija tjelesna aktivnost u odnosu na popularne sportove, razne komercijalne aktivnosti poput teretana, fitnessa, wellnessa i sl. U susjednim državama poput Slovenije, planinarenju se daje mnogo važniji značaj, pa često na njihovim planinarskim stazama susrećemo mlade u  njihovim nedjeljnim šetnjama na okolne vrhove.

Zdravstvena kultura modernog čovjeka podrazumijeva korištenje slobodnog vremena kroz aktivni vid rekreacije koje je sve značajnije. Pri tome je kretanje najjednostavnije, bilo kao vid odmora ili svakodnevne rekreacije, a zdravlje treba očuvati i poboljšati. Planinarenje podrazumijeva kretanje radi svladavanja određenog puta, uglavnom u nekom brdsko-planinskom području, kroz šume i livade, na otvorenom i svježem zraku. Razvijanjem učestalog kretanja – planinarenja, doprinosimo održavanju tjelesne težine, a osjećaj osobnog zadovoljstva  tijekom planinarskih aktivnosti i po povratku, uklanja svakodnevni stres s kojim se susrećemo na radnim mjestima, mlade odvodimo u prirodu udaljavajući ih barem na kratko od elektroničkih igara.

Prednost planinarenja u odnosu na druge tjelesne aktivnosti je da ono ne mora biti ni intenzivno ni dugotrajno kako bi se počelo popravljati zdravstveno stanje, a hoda se u skladu sa  svojom kondicijom koja se kontinuirano povećava. Smatra se da redovito planinarenje (jednom tjedno), značajno smanjuje rizične čimbenike te donosi cijeli niz dobrobiti cjelokupnom zdravlju, da se smanjuje rizik od nastanka nekih oblika rak, šećerne bolesti , bolesti srca i krvnih žila te depresije, utječe se na smanjenje krvnog tlaka.

To ćemo postići edukacijom, stručnim osposobljavanjem članstva i podizanjem svijesti kod ostalih pripadnika šire zajednice, a organizacijom „planinarskih izleta“ i „šetnji“ na našu Kunagoru i  druga gorja, nastojati ćemo razviti svijest ljudi, posebice mladih o potrebi redovitog, pa i svakodnevnog hodanja koje je nekako iščeznulo zbog zaposlenosti, odlaska automobilom do svakog odredišta, zaokupljenosti mladih video igrama, „druženja“ preko društvenih mreža i slično.

Promocijom zdravog načina življenja i rekreativnim planinarskim aktivnostima djelujemo na području zaštiti zdravlja. Cilj nam je u istome dati i podršku djeci i mladima, kako bi  što ranije započeli sa rekreacijskim aktivnostima, a svoja pozitivna iskustva prenosili svojoj generaciji.  

Nadalje, za svakodnevno kretanje šumskim područjima treba i održavati šumske planinarske staze Kunagorom, te okolice Planinarskog doma. Kroz  akcije čišćenja i markiranja planinarskih staza omogućavamo svim pojedincima i drugim organiziranim grupama, kako bi posjetitelji lakše i sigurnije pronašli puteve ka srednjevjekovnoj utvrdi Kostelgrada, svetište Majke Božje na Vinagori, te dvor Veliki Tabor nedaleko Desinića.

U suradnji sa partnerom na projektu - SPV Zagorje ojačati ćemo sposobnosti društva za organizirane odlaske u prirodu, te sa vodičima, i drugim zainteresiranima, provesti radionice na jačanju vlastitih komunikacijskih vještina koje su nam potrebne, posebice u vođenju grupa planinskim područjima.

Sve ovo nužno nam je potrebno kako bi ojačali svoje planinarske sposobnosti. Hrvatski planinarski savez, čiji smo član, svojom strategijom stavio je prioritet na povećanju broja članova rekreativnih planinara, većem broju organiziranih odlazaka u prirodu te izgradnji profila planinara osjetljivog za pitanja zaštite prirode i okoliša. Razrješenje tih pitanja vidimo upravo u  dodatnom educiranju svih dionika i zaokretu društva k odgovornom odnosu prema sebi i zdravom načinu života. Upravo educirani članovi  mogu kroz dežurstva u planinarskom domu  davati kvalitetnije informacije o radu društva, planinarskim stazama našeg gorja i kulturno-povijesnim znamenitostima našeg kraja. Osiguranjem stalnog dežurstva osigurava se da dom i okoliš budu uredni i čisti, a otvorena vrata doma, bez obzira na izostanak ugostiteljske usluge kojom se društvo ne može baviti, odaje dojam dobrodošlice i omogućava svima da rekreativno uživaju u okolišu i  u pogledima na Pregradu sa visine.

Nakon desetak i više godina, u posljednje dvije godine uz potporu Grada i Županije uspjeli smo organizirati  više zajedničkih odlaska na planinarske izlete u dalje krajeve – autobusom,  čime smo dobili na jačanju zajedništva, te promicanju pozitivnih ljudskih vrijednosti. Isto nam je želja ponoviti i ove godine, i to organizacijom izleta u gorja Hrvatskog zagorja, Samoborskog gorja, Južnog Velebita, Gorskog kotara, Strahinjčice i dr. Nastavkom organizacije izleta društva u ovoj i idućim godinama, uz stručno vođenje osposobljenih vodiča HPS-a, ostvariti će se potpuna svrha rada društva, a to je aktivno i sigurno bavljenje planinarstvom kao zdravim načinom života kod svih dobnih skupina.

U ovom projektu je opisan dio aktivnosti društva koje se nastavljaju  u drugom dijelu godine prema donesenom programu rada i djelovanja 2017.g.  Za potporu naših aktivnosti od siječnja do lipnja javili smo se na natječaj na lokalnoj Gradskoj razini - Sportaka zajednica Grada Pregarde, projektom "Pogled s KUnagore" za koji nam je dodjeljeno 7.500,00 kuna,.

*Projekt je sufinanciran sredstvima Krapinsko-zagorske županije u iznosu od 10.000,00 kuna.