Sveta Gera 23.2.2020., Žumberačko gorje

U nedjelju, 23.2.2020. g. HPD Kunagora organizira planinarski izlet u Žumberak, vrh Svetu Geru - 1178m

 

Sveta Gera je najviši vrh Žumberka i sjeverozapadne Hrvatske. Iako je hrvatsko ime za taj vrh Sveti Ilija, naziv je gotovo zaboravljen te se češće koristi stari slovenski naziv Sveta Gera. Slovenci vrh zovu i Trdinovim vrhom prema svom književniku Janezu Trdini. Crta državne granice sa Slovenijom vodi kolnim putom po samom hrptu. S hrvatske se strane nalazi grkokatolička kapela sv. Ilije u kojoj je uređeno jednostavno planinarsko sklonište, a desetak metara od nje, sa slovenske strane, konzervirani ostaci kapele Sv. Jere. Vrhom dominira 80 m visok telekomunikacijski toranj na slovenskoj strani, a s hrvatske je strane vojarna koja će nakon odlaska vojske biti preuređena u planinarski dom. Vrh je kontrolna točka HPO.

Plan izleta:

Uspon preko Boića i Boljare do vrha Sv. Gere (oko 2.15 h). Odmor na vrhu, a potom povratak do Sošica. Sveukupno oko 4 sata hoda.

Zainteresirani, a zavisno o vremenskim uvjetima će se spustiti prema Bezimenom vrhu i Ravnoj gori (1001m), te  obići vrh Pliješ (977m), nakon čega će se spustiti prema Planinarskom domu na Vodicama (oko 3.00 h). Nakon odmora, silazak do Sošica i povratak kućama. Ova varijanta je kondicijski zahtjevnija.

Za HPD Kunagora:

- Informacije, prijave i vodič: Zdravko Horvat, 098/839-569 ili This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

- Polazak iz Pregrade, Obrtnički dom u 7 sati.

- Prijevoz:  osobnim automobiima u dogovoru sa vodičem.

Potrebna je standardna planinarska oprema i odjeća prilagođena vremenskim uvjetima.

Obavezno ponijeti osobnu, zdravstvenu i planinarsku iskaznicu.

Hrana i piće iz ruksaka.

Kotizacija: nema

Prijave: do 21.2.2020. vodiču ili na This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.