Samoborsko gorje: Rude - Oštrc - Veliki dol - Veliki Črnec - Rude, nedjelja 9.2.2020

U nedjelju, 9.2.2020. g. HPD Kunagora organizira planinarski izlet u Samoborsko gorje s usponima na vrhove Oštrc - 752m i Veliki Črnec - 607m.

Oštrc je vrh alpskog izgleda u središtu Samoborskoga gorja. Dobro je vidljiv izdaleka i prepoznatljiv je po strmim padinama na obje svoje strane. Vršni dio nije pokriven šumom, a odlikuje se velikim strminama pa se s njega pružaju široki vidici. Na sedlu pod vrhom je planinarski dom Željezničar. Vrh je kontrolna točka HPO.

Veliki Črnec je izdvojen i atraktivan šumoviti vrh na grebenu Oštrca. Zanimljivo je da su sa samog vrha vađene gromade kamena iz kojih su rađeni mlinski kameni. 

 

Plan izleta:

Polazak iz Pregrade i vožnaj do Ruda, odakle počinjemo planinariti uz crkvu Sv. Barbare i Sv. Trojstva, do planinarskog doma Željezničar i samog vrha Veliki Oštrc. Pauza kod doma oko 40 miniuta, te povratak preko grebena prema Velikom dolu sa polusatnom pauzom. Odlazak prema Velikom Črnecu sa razgledavanjem sa Velikih pećina i povratak u Rude.

- Informacije, prijave i vodič: Zdravko Horvat, 098/839-569; This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

- Polazak iz Pregrade, Obrtnički dom u 8,00 sati.

- Prijevoz: osobnim automobilima.

- Staza nije zahtjevna, očekivano vrijeme: 4-5h hodanja.

Oprema:
Standardna planinarska oprema prilagođena  vremenskim uvjetima sa zaštitom od kiše, vjetra i hladnoće, štapovi, kapa i rukavice. 

Kotizacija: nema

Prijave: do 7.2.2020. vodiču.

 

 

Ostale napomene:
- Na izlet mogu isključivo planinari, članovi planinarskih društva s plaćenom članarinom za tekuću godinu. Oragnizator, HPD Kunagora zadržava pravo odgode ili otkaza izleta (premali odaziv  pa se akontacijom ne mogu pokriti troškovi prijevoza, loši vremenski uvjeti  i dr.). U slučaju otkaza izleta, vodič će o tome obavijestiti prijavljene za izlet. Na izletu ste u obvezi poštivati pravila planinarske etike te postupati po uputama dobivenih od vodiča.