Ivanščica, nedjelja 26.1.2020.

 

Planinarski izlet

nedjelja  26. siječnja 2020. g.

HPD „Kunagora“ Pregrada organizira planinarski izlet na Ivanščicu

Ivančica je najviša planina Hrvatskog zagorja, duga je oko 30 km i široka do 9 km. Pruža se u smjeru istok-zapad i pravi je tip ulančane planine s najvišim vrhom na 1060 metara. Unatoč pitomom izgledu, u planini ima velikih strmina, pa i golih stijena.

Na vrhu Ivančice nalazi se Planinarski dom "Pasarićeva kuća" i dva vidikovca, na najvišoj koti sagrađen je vidikovac „Piramida“, visoka 10 metara. S vidikovaca pruža se pogled prema cijelom Zagorju, Ivancu, Varaždinu i Međimurju, a za bistrih dana vide se Kamniške i Julijske Alpe u Sloveniji.

Svi prilazni putovi podjednako su pogodni za uspon, sa sjeverne strane su strmiji, a s južne blaži ali duži, treba računati da nakon kiše mogu biti blatni i klizavi.

Planirana staza izleta je s južne strane s polaskom od Planinarske kuće Belecgrad.

Planinarska kuća Belecgrad  nalazi u podnožju utvrde Belecgrad, u malenoj kotlini na proplanku uz potok. Pokraj kuće na livadi su klupe za odmor i manji travnati prostor za rekreaciju.

Za uspon je potrebno oko 2 do 3 sata hoda, a ukupno predviđeno vrijeme hodanja je oko 5 do 6 sati. Potrebna je standardna planinarska oprema, čvrste gojzerice i preporuča se korištenje štapova za hodanje. Hrana i piće iz ruksaka, a ima nešto i u „Pasarićevoj kući“ na vrhu.       

Prijave vodiču najkasnije do subote 25. siječnja 2020. g. radi organizacije prijevoza.

Prijevoz osobnim automobilima, predviđeni troškovi prijevoza 50 kuna.

Polazak s parkirališta Obrtničkog doma (Bistro AL) u Pregradi u 08,00 sati.

Vodič: Darko, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., mobitel 095 9072104

  

Ostale napomene: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje, da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima prava izmjene plana obzirom na objektivne okolnosti na terenu, a u nepovoljnih vremenskih uvjeta izlet će se otkazati o čemu će vodič obavijestiti prijavljene sudionike izleta.