R O G L A

nedjelja  6. listopada 2019. 

HPD „Kunagora“ Pregrada organizira planinarski izlet na Roglu

 

            Rogla je poznato popularno i atraktivno turističko, skijaško i planinarsko odredište u Sloveniji, jedna od najviših planina na Pohorju. Vrh Rogle je na 1517 mnv u blizini istoimenog skijališta, a na vrhu se nalazi  razgledna piramida visine 30 metara s koje se iznad najviših smrekovih stabala šumovitog vrha pružaju pogledi na ostale vrhove Pohorja, na Boč, Posavsko gorje, Kamniško Savinjske alpe, pa i do Snježnika i Učke prema jugu i do Triglava i Karavanki prema  zapadu.

                         

            Lovrenška jezera - kao prirodna i turistička znamenitost Pohorja poznata su Lovrenška jezera, koja na nadmorskoj visini od oko 1520 m dočaravaju  karakteristike jezerskih područja sjeverne Europe. Pored najvećeg jezera postavljen je drveni panoramski toranj. Do jezera vode uređene i označene lake pješačke staze, a po području jezera postavljene su drvene šetnice za sigurno kretanje.

            Planirana ruta je do Lovrenških jezera travnatom visoravni od skijališta na vrhu Rogle, a na povratku do planinarske Koče na Pesku (1386m). Planinarska staza dobro je označena i nezahtjevna, a optimalno vrijeme za hodanje je oko 3 sata što se može produžiti sa opuštajućim i dužim odmorima.

            Nova turistička atrakcija na Rogli, otvorena  20. rujna 2019. g. je šetnica „Pot med krošnjami“, šetnica na visini od 20 m do 37 m na razglednom stupu ukupnoj dužini od 1000m. Ulaznica 10 eura, a za grupu više od 15 osoba 8 eura.

 

 

Potrebna je standardna planinarska oprema, čvrste gojzerice, preporuča se korištenje štapova za hodanje i da se u ruksaku ponese nešto hrane i pića, a ostaje i mogućnost ugostiteljske usluge u  planinarskom domu Koča na Pesku i drugim ugostiteljskim objektima u naselju i skijalištu Rogla.

            Obavezno treba ponijeti osobnu, planinarsku i zdravstvenu iskaznicu.

            Prijave vodiču najkasnije do subote 5. listopada 2019. g. radi organizacije prijevoza.

            Troškovi prijevoza – prema dogovoru sa vozačima.

            Polazak s parkirališta Obrtničkog doma (Bistro AL) u Pregradi u 07,30.

 

Vodič: Darko, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., mobitel 095 9072104

  

Ostale napomene: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje, da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima prava izmjene plana obzirom na objektivne okolnosti na terenu, a u nepovoljnih vremenskih uvjeta izlet će se otkazati o čemu će vodič obavijestiti prijavljene sudionike izleta.