Ozeblin - Lička Plešivica, utorak 8.10.2019.

 

Ozeblin je najviši vrh Ličke Plješivice (1657m). Na vrhu, koji ima oblik izdužene travnate zaravni, stoji velika metalna ploča kakva se prije koristila za telekomunikacijske potrebe. Lička Plješivica je izdužena planinska barijera koja poput zida razdvaja ličku visoravan od Pounja i Bosanske krajine. Pruža se dinarskim smjerom sjeverozapad-jugoistok od Medvjeđaka na sjeveru do Kremena i Poštaka na jugu više od 100 km. Glavna karakteristika Plješivice jest njezino veliko šumsko bogatstvo.

S vrha se pruža prostran vidik prema Lici, Velebitu, Krbavskom polju, Goloj Plješivici, Donjem Lapcu i preko njega na bosanske planine.

Plan izleta:
Polazak iz Pregrade, utorak, praznik Dana neovisnosti u 5:30 sati. Vozimo se prema Udbini te nastavak lokalnom cestom do prijevoja Kuk. Oko 10 sati krećemo na uspon prema vrhu Ličke Plješivice Ozeblinu. Uspon traje oko 2,5 do 3 sati. Odmor na vrhu  i povratak do vozila. Povratak u Pregradu  do 21 sata. 

Plan izleta:

Mjesto polaska:
Pregrada, ul. Stjepana Škreblina - Obrtnički dom
 
Vrijeme polaska: 
Utorak, 8.10.2019. u 5,30 sati

 
Prijevoz:
osobnim automobilima, mole se vozači da ponude mogućnost prijevoza.

Oprema:
Standardna planinarska oprema prilagođena vremenskim uvjetima sa zaštitom od kiše i hladnoće, štapovi, kapa, gojzerice.

Prehrana i piće:
Iz ruksaka. 
 
Zahtjevnost:
Zahtjevnost: oko 5 sati hodanja. Tehnički nezahtjevno. 

Naknade:
- za prijevoz u dogovoru sa vozačima. HPD Kunagora će djelomično sufinancirati troškove prijevoza.

Organizator:
HPD Kunagora Pregrada
 
Prijave - vodič - informacije:

Davor Rogina, 099/7863662

email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Prijave do petka, 4.10.2019. godine.

 

NAPOMENA: 
Ostale napomene:
- Na izlet mogu isključivo planinari, članovi planinarskih društva s plaćenom članarinom za tekuću godinu. Oragnizator, HPD Kunagora zadržava pravo odgode ili otkaza izleta (premali odaziv  pa se akontacijom ne mogu pokriti troškovi prijevoza, loši vremenski uvjeti  i dr.). U slučaju otkaza izleta, vodič će o tome obavijestiti prijavljene za izlet. Na izletu ste u obvezi poštivati pravila planinarske etike te postupati po uputama dobivenih od vodiča.