TRIGLAV - JULIJSKE ALPE, 10 i 11.8.2019

 

U subotu i nedjelju organiziramo dvodnevni planinarski izlet na najviši vrh Slovenije - TRIGLAV 2864m

 

 

Plan izleta:

 

Polazak je iz Pregrade 10. kolovoza 2019. u 4,30 sati s parkirališta kod Obrtničkog doma.

Noćenje u Planin. domu Valentina Staniča – 15-20 eura uz važeću planinarsku iskaznicu.

Planirani uspon je iz doline Kot - Lengarjev rovt 950m

  • Dom Valentina Stanića pod Triglavom - 2321m (dijelom zahtjevna staza – 4 sata)
  • Triglavski dom na Kredarici - 2515m (zahtjevna staza – 1 sat)
  • Triglav 2863m (jako zahtjevna staza 1 sat 10 minuta)

Predviđeno optimalno vrijeme s odmorima je svakako duže (dodati 50%))

To je strmi i rjeđe korišten pristup sa sjeveroistočne strane kroz samotnu dolinu kojom dominira vrh Rjavine. Od polaznog mjesta do Doma Valentina Stanića potrebno je savladati visinu od 950 m do 2321 m (oko 1400 m), a od Doma do vrha još oko 550 m.

Svi smjerovi uspona na Triglav dobro su osigurani, klinovi i sajle se prije svake penjačke sezone provjeravaju, ali planinari koji imaju problema s visinom nemaju što raditi na ovom usponu. Prije odluke o usponu treba obaviti fizičke i mentalne pripreme, a kod uspona obavezno se pridržavati osnovnih zakonitosti planinarenja uz korištenje oprema za samoosiguranje. Za planinare koji neće uspon na vrh, ostaje mogućnost da sačekaju povratak kod Doma Dom Valentina Stanića ili na Kredarici.

Više na https://www.hribi.net/izlet/dolina_kot_triglav_/1/1/128

Hrana i piće iz ruksaka i uz mogućnost opskrbe na planinarskim domovima Dom Valentina Stanića pod Triglavom i Triglavski dom na Kredarici.

Izlet se planira za 8 osoba,  rezervacija za izlet smatra se prijava vodiču i uplata akontacije za prijevoz i putno osiguranje u iznosu od 180 kuna najkasnije do 5. kolovoza 2019.g.

Organizator:  HPD Kunagora - Pregrada

Vodič: Darko, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., 095 9072104

Triglav s 2864 metara nadmorske visine najviši je vrh Julijskih Alpa i Republike Slovenije. Triglav je izvor  inspiracije i poštovanja, mitska planina za sve Slovence. Stilizirani prikaz Triglava nalazi se na grbu i zastavi Republike Slovenije. Triglav je među 10 najposjećenijih vrhova Europe.

Na vrhu Triglava nalazi se “Aljažev stolp”, malo planinarsko sklonište koje je u obliku stupa izgradio  Dovški župnik Jakob Aljaž i za to sklonište od Dovške župe otkupio 16 m2 zemljišta na samom vrhu. 

Prvi uspješan uspon izveden je 1778. g. iz smjera Bohinjskog Jezera gdje je u mjestu Ribčev Laz podignut spomenik četvorici planinara.

Najpovoljniji mjeseci za uspon su kolovoz, rujan i listopad iako i u tim mjesecima u gorju iznad 1500 m meteorološke prilike mogu biti jako nepredvidive, temperaturne razlike od 20-tak stupnjeva su česte, moguće su pojave oluja, pa treba biti pripravan za sve uvjete.

Potrebna je standardna planinarska oprema, čvrste gojzerice, kaciga, preporučuje se korištenje štapova za hodanje, a za kretanje po „zelo zahtjevnim“ osiguranim putovima obaveza je koristiti opremu za samoosiguranje. Dio opreme osigurava HPD „Kunagora“.

Obavezno treba ponijeti osobnu, zdravstvenu i planinarsku iskaznicu, te nešto eura za osobne potrebe.

Ostale napomene: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje, da izletu pristupa na osobnu odgovornost, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima prava izmjene plana obzirom na objektivne okolnosti na terenu, a u slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta izlet će se otkazati o čemu će vodič obavijestiti prijavljene sudionike izleta.