Izlet na Klek, 24.3.2019.


Nedjelja, 24.3.2019. Planinarski dom Klek (1000m).

IMG_1309

Za HPD Kunagora prijave vodiču Davoru Rogina, prijevoz automobilima ili u busom HPD Cesargard ukoliko će biti slobodnih mjesta.

 

HPD „Cesargrad“ organizira

u nedjelju, 24. ožujka 2019.

izlet planinarske škole na

 

Klek

 

Klek (1181m) je istaknuta planina na istočnom rubu Velike Kapele, iznad grada Ogulina. Jedno je od najatraktivnijih i najpopularnijih planinskih odredišta u Hrvatskoj, te popularno alpinističko penjalište. Gledan s juga, Klek se doima kao usnuli div kojemu su stijene Klečice stopala, a vršna stijena glava. Prema narodnoj predaji, vrh Kleka je okupljalište vješticau olujnim noćima pa su one postale svojevrstan simbol Kleka i Ogulina. Klek i Ogulin odigrali su važnu ulogu u povijesti hrvatskog planinarstva i alpinizma pa se obris Kleka nalazi u znaku Hrvatskog planinarskog saveza.

 

Plan izleta: Polazak autobusa je 07:00. s Trga mira (kod kioska) u Klanjcu (dođite 15' ranije da se možete mirno smjestiti). Vožnja prema Ogulinu s jednim zaustavljanjem po potrebi, no preporučujem jutarnju kavicu u Ogulinu. U 9:30 ulazimo u Zavičajni muzej Ogulin dođite par minuta ranije!) kako bi razgledali njegov postav. Za nas je najvažnija alpinistička zbirka, segment posvećen planinarstvu, no dobro je pogledati i etnološku zbirku, spomen-sobu književnice Ivane Brlić Mažuranić, te prostoriju u kojoj je robijao i Josip Broz. U neposrednoj blizini muzeja je i 50 m dubok Đulin ponor koji je dobio ime po djevojci koja se u njega bacila zbog nesretne ljubavi. To je jedan od ulaza u špiljski sustav Đula – Medvedica i mjesto u kojem ponire rijeka Dobra.

Nakon razgledavanja Ogulina, krećemo za Bjelsko, naše ishodište za uspon na Klek. Do pl. doma treba nam cca sat do sat i pol laganog hoda. Nakon kraćeg odmora krećemo prema vrhu (nepun sat hoda, uspon je malo strmiji). Na vrhu je kamena piramida napravljena u spomen na Krešu Milasa, pročelnika Komisije za alpinizam, koji je  poginuo 27.7.2014. u Kirgistanu prilikom uspona na Khan Tengri u Masivu Tien Shan.

Slijedi povratak u dom, odmor, pa povratak u Bjelsko; Točna vremena će odrediti vodič, ovisno o situaciji na terenu.

Povratak u Klanjec u ranim večernjim satima.

 

Cijena prevoza: 70,00 kn po osobi; ulaz u muzej je uračunat u cojenu prevoza.

 

Hrana i piće: Opskrba hranom i pićem iz vlastitog ruksaka (uzeti minimalno litru i pol vode po osobi!) ili u planinarskom domu na Kleku koji je opskrbljen samo pićem.

 

Obavezna oprema: Standardna planinarska, čvrste gojzerice, štapovi za hodanje, zaštita od sunca i kiše, planinarska i osobna iskaznica. Čeona baterija neka uvijek bude sastavni dio opreme.

 

Prijave za izlet: prijave obavezno voditelju škole na tel. 091/488 48 58, najkasnije do srijede, 20.4.2019., a uplate predsjedniku društva, g. G. Šobanu.

SAMO UPLATA OSIGURAVA MJESTO U BUSU!

 

Vodiči: Davor Rogina (mob. 099 786 3662) i Snježana Rogina.

 

NAPOMENA: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da je upoznat s uvjetima izleta te da ispunjava zdravstvene, fizičke i tehničke preduvjete za sigurno sudjelovanje na izletu, ima plaćenu članarinu u planinarskom društvu i  da pristupa izletu na vlastitu odgovornost. U slučaju lošeg vremena vodič zadržava pravo izmjene ili odgode planiranog izleta.

 

IMG_1260

 

Vrh, Klek 1181m.

IMG_1290

Marijanova kava kod heliodroma neposredno uz vrh.

IMG_1301
 

IMG_1266

Klekećka vješticu smo ostavili u Domu, a ispod magla, magla, magla ....
 

IMG_1278

HPD "KUNAGORA"