VIA DINARICA – PRENJ­

PLANINARSKI IZLET HPD „KUNAGORA“ 20-23. lipnja 2019. godine

 

Prenj je najljepša, najatraktivnija ali i najsurovija planina u Bosni i Hercegovini. Smještena je u srcu dinarskih planina, u sjevernom dijelu Hercegovine. Prenj leži u luku, sa sjeverozapada, rijeke Neretve od Glavatičeva kod Konjica do Bijelog Polja kod Mostara, a sa jugoistočne strane je omeđen planinskim masivima Veleža, Crvnja i Visočice. Okružuju ga jezera Boračko, Jablaničko, Grabovičko, Salakovac i rijeke Neretva, Ljuta, Neretvica, Bijela i Drežanka. Planina Prenj spada u visoke planine BiH, a odlikuje se lijepim vrhovima, vijugavim zubčastim grebenima, velikim plazinama, kotlastim cirkovima širokog dna i stmih strana. Vrhovi Prenja su interesantni i privlačni za planinare koji vole pejsaže išarane bijelim snijegom i zelenilom klekovine. Ispod njih se vide pojasevi četinarskih i listopadnih šuma, kanjoni Neretve, Drežanke, Doljanke, Čvrsnica, Čabulja, Velež, Bjelašnica, Zelengora, brdo Humine i Jadransko more. (https://planinarenje.hr/odredista/prenj-vrh-zelena-glava).

prenj5
prenj6
prenj4
prenj3
prenj2
prenj1

U podnožju planine nalaze se tri grada: Konjic, Jablanica i Mostar iz kojih vode markirani planinarski putevi na vrhove Prenja. Naš uspon na najviši vrh Prenja „Zelena glava – 2155 m“ biti će iz doline Tisovice na nadmorskoj visini od 1200 do 1500 m (parkiralište na 1360m).

Ako postoji mjesto na planini, na kojem se jednim pogledom može vidjeti divljina i pitomina, kamena pustinja i alpski pašnjaci, sipari i plodni humus, klekovina i plemenita munika, tragovi divokoza i medvjeda, vreli hercegovački krš i hladni planinski izvor, ljubičica, bosanski ljiljan i runolist, stada ovaca i njihov čuvar - bosanski tornjak, čobani i planinari, konji i terenska vozila, kolibe i himalajski šatori, mjesta za ljude željne mira, onda je to mjesto - dolina Tisovice (https://planinarenje.hr/staze/tisovica-ps-vrutak-zelena-glava?odrediste=prenj-vrh-zelena-glava).

Do Tisovice se dolazi iz Konjica, dolinom Bijele do Rakovog Laza (5,4km), pa makadamskom cestom za terenska vozila (24km).

Za uspon kroz Tisovicu do Zelene Glave treba oko 3 sata dobrog hoda. Do samog vrha staza vodi djelomično po siparu do izlaska na greben ispod vrha Otiš, a potom oštriji uspon djelomično osiguran sajlama do izlaska na prijevoj (2000 m) između Otiša i Zelene glave.

Uspon na vrh Zelena glava, sa sedla vodi obilježenim, ali eksponiranim terenom, koji traži maksimalnu koncentraciju. S vrha Zelena glava otvara se spektakularni pogled na markantne dijelove planine: dolinu Tisovice, greben Vjetrenih brda, na Lupoglav, na Čvrsnicu, Vran planinu, Vranicu, Bjelašnicu, Treskavicu, Maglić, Velež i Čabulju. Povratkom sa vrha Zelena glava obično se izvodi uspon na susjedni vrh Otiš (2096) koji je lagan i tehnički nezahtjevan, a sa njega se pruža najljepši pogled na susjednu Zelenu glavu kao i na dolinu Tisovica.

 

Izlet će se realizirati u suradnji sa agencijom za sportski turizam „Hitko rafting Neretva“ sa smještajem u etno selu „Ban Vir“ u mjestu Glavatičevo.

Selo je izgrađeno u etno stilu od prirodnih materijala (kamen, drvo) na startnom mjestu raftinga na Neretvi, 25 km uzvodno od Konjica. Etno selo “Ban Vir” raspolaže sa 5 kuća sa kupatilima i 30 ležajeva (4-5 ležajeva po kući).

Aranžman agencije „Hitko rafting Neretva“ obuhvaća:

20. lipnja - dolazak u Etno Selo – Ban Vir oko 18,00, večera i noćenje,

21. lipnja – doručak, rafting Neretvom do ušća rijeke Ljute u dužini oko 22 km,                     

                 povratak u Etno Selo, ručak oko 18.00 sati, a po želji i večera, noćenje,

22. lipnja – doručak, planinarenje Prenj – Zelena Glava, prijevoz do Tisovice i usluge vodiča,

                 lunch paketi, večera, noćenje,

23. lipnja – doručak i odlazak  

 

za doručak se poslužuje – kava, čaj, domaći sir, domaći kajmak, domaća jaja,

za ručak/večeru domaći specijaliteti – teletina ispod sača, riba sa roštilja, pite ispod sača, desert

Cijena aranžmana u ponudi iznosi 120 eura po osobi za grupu od 8 osoba

 

Ostali troškovi po osobi za prijevoz 300 kuna i za putno osiguranje 50 kuna.

 

Dogovorena cijena vrijedi za rezervacije do 1. travnja 2019. godine pa se pozivaju zainteresirani

članovi HPD „Kunagora“ da izvrše prijavu vodiču i da za rezervaciju uplate akontaciju u iznosu cijene troškova izleta na račun HPD „Kunagora“. U slučaju odustajanja prijavljenih, moguće su zamjene u dogovoru sa vodičem, a uplaćena akontacija vratit će se samo u opravdanim slučajevima po odluci upravnog odbora društva i isto će se nadoknaditi iz sredstava društva.

 

Izlet se planira za grupu od 8 osoba, a u slučaju većeg interesa ostaje mogućnost dogovora  sa agencijom „Hitko rafting Neretva“ uz sadržaje sa ili bez planinarskog uspona i raftinga.

 

Planirani polazak iz Pregrade je dana 20. lipnja 2019. g. u 04,00 sati, a povratak dana 23. lipnja 2019.g. do 24,00 sata.

 

U odlasku relacijom Pregrada, Bihać, Jajce, Jablanica, Glavatičevo (520km - 8h 20min)

-odmor i kraći obilazak Jajce i Jablanica  

U povratku Glavatičevo, Mostar, Tomislavgrad, Livno, Drvar, Bihać, Pregrada (604km – 9h 25)

-odmor i kraći obilazak Mostar i Drvar

 

Vodič: Darko Krušlin,  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., mobitel 095 9072104

Pomoćni vodič: Davor Rogina, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.,  mobitel 099 7863662

Napomena: Odazivom na izlet svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene psihofizičke uvjete za sigurno sudjelovanje, da izletu pristupa na osobnu odgovornost te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana izleta, odluka i uputa vodiča. Vodič ima prava izmjene plana obzirom na objektivne okolnosti na terenu. U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta za uspon na Prenj, dogovorno sa agencijom „Hitko rafting Neretva“ organizirat će se izlet u Mostar ili Sarajevo.