Velika Planina - Kamniško - Savinsjke Alpe, nedjelja 26.8.2018. - odgođeno za 16.9.2018.

 
Planirani izlet je odgođen za nedjelju 16.9.2018. godine. Vrijeme polaska i drugo isto kao i u najavi.
Vodiču potvrdite prisustvo izletu za 16.9.2018. Kotizacije za one koji jave da su spriječeni vratiti će se uplatom na tekući račun.

U nedjelju 26.8.2018. godine organiziramo i planinarski izlet na Veliku Planinu, popularno i atraktivno turističko, skijališno i planinarsko odredište u Sloveniji.

 

 

Plan izleta:

 

Velika Planina je popularno i atraktivno turističko, skijaško i planinarsko odredište na južnom dijelu Kamniško –Savinjskih Alpa u Sloveniji, najveća visokogorska pašna planina na visini od oko 1600 m na kojoj se nalazi pastirsko naselje koje je jedno od rijetko očuvanih pastirskih naselja u Europi. Na planini je izgrađeno i turističko naselje od koliba izgrađenih u jedinstvenom stilu kao pastirske kućice i koriste se za smještaj gostiju, prave oaze mira za opuštanje od svakodnevnog stresa, brzog tempa života i moderne tehnologije. S Velike Planine pružaju se najljepši vidici prema vrhovima Kamniško-Savinjskih Alpi. Najviši vrh Velike Planine je „Gradišče“ na 1667mnv.

Na Velikoj Planini dobro je organizirana ugostiteljska ponuda u „Gostišču Zeleni rob“ (naslovna fotografija) i u Planinarskim domovima Domžalski, Črnuški i Jarski dom.

Na Veliku Planinu u usponu i u povratku ići ćemo žičarom „nihalkom“ do Šimnovca na 1402 mnv, a do „Gostišča Zeleni rob“ i vrha „Gradišče“ na 1667 mnv žičarom „sedežnicom“. Za planinare koji ne žele „sedežnicom“ od Šimnovca do Zelenog roba oko pola sata hoda.

Planirana ruta planinarskog pohoda je lagana i predviđena je za planinarke i planinare svih dobnih skupina. Pohod obuhvaća  obilazak znamenitosti na Velikoj Planini, Pastirsko naselje, Preskarjev muzej, Jamu Veternicu i Kapelu Marije Snežne do Domžalskog doma (3-4 sata laganije hodnje), više na http://www.velikaplanina.si/Znamenitosti/Na-Veliki-planini, za dio grupe može i kraća varijanta do Pastirskog naselja i povratak do Gostišča Zeleni rob, a za one koji žele više ostaje varijanta s usponom na vrh „Konj“ oko 2 sata hoda u jednom smjeru.

Mjesto polaska:
Pregrada, autobusni kolodvor
 
Vrijeme polaska: 
26.8.2018. u 5,20 sati

Prijevoz:
autobus

Oprema:
Standardna planinarska oprema prilagođena promjenjljivim vremenskim uvjetima sa zaštitom od sunca, kiše i hladnoće, štapovi, kapa i rukavice.
 
Prehrana i piće:

Iz ruksaka, moguća i u planinarskom domu.
 
Zahtjevnost:
Nezahtjevno

Naknade:
- za prijevoz 60 kn

- za žičaru 15 eura

Organizator:
HPD Kunagora Pregrada
 
Prijave - vodič - informacije:

Do 21. kolovoza 2018. vodiču.

Prijave - informacije: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 095 9072104

Vodič: Darko Krušlin


Ostale napomene:
- Na izlet mogu isključivo planinari, članovi planinarskih društva s plaćenom članarinom za tekuću godinu. Oragnizator, HPD Kunagora zadržava pravo odgode ili otkaza izleta (premali odaziv  pa se akontacijom ne mogu pokriti troškovi prijevoza, loši vremenski uvjeti  i dr.). U slučaju otkaza izleta, vodič će o tome obavijestiti prijavljene za izlet. Na izletu ste u obvezi poštivati pravila planinarske etike te postupati po uputama dobivenih od vodiča.

 

Plan izleta možete preuzeti na ovom linku: