SREDNJI VELEBIT, dvodenvni izlet 7/8.7.2018.

 

U subotu i nedjelju 7/8. srpnja 2018. godine organiziramo dvodnevni planinaski izlet na vrhove srednejg Velebita: Laktin vrh, Lisac, Budakovo brdo i Bačić kuk.  Noćenje u planinarskoj kući Kugina kuća. Ovo je rezervni termin na odgođeni izlet iz svibnja.

Laktin vrh 1504 m je najistaknutiji vrh u ličkom nizu vrhova srednjeg Velebita. Na cijelom usponu do vrha nema vidika jer vodi šumom, pa je doživljaj iznenadnog vidika s vrha tim snažniji i dojmljiviji.
Zbog osamljenog položaja, travnatog vrha i visine odličan je vidikovac. Pogled posebno privlače Dabarski kukovi i bijele stijene Bačić kuka

Lisac 1449m je je vrh u središnjem dijelu srednjeg Velebita, a vidik se pruža sve do mora. 

Budakovo brdo 1317m je slikovit gorski hrbat u središtu srednjeg Velebita, u vršnom dijelu potpuno travnat i po tome izdaleka prepoznatljiv. Na širem području Budakova brda nalazi se jedno od četiri poznata staništa čuvene velebitske degenije. 
Zbog svoga položaja i visine pruža vidik i na primorsku i na kopnenu stranu Velebita.

Bačić kuk 1304m je najviši i najsjeverniji kuk u nazubljenom nizu Dabarskih kukova. Sam vršni dio je vrlo uzak, a uspon na njega zahtjevan. 
S vrha koji ima oblik malog izduženog kamenog grebena pruža se nenadmašan vidik na Dabarske kukove koji poput hrpta strše iz šumskog zelenila, pružajući se u jugoistočnom smjeru prema Baškim Oštarijama.
Završni dio uspona je zahtjevan, pa je žig vrha u stijenama ograđenom docu 10' pod vrhom koji je dostupan svakom planinaru.

Velinac 965m je zanimljiva kamena glavica strmih strana koja bdije nad Karlobagom i, unatoč razmjerno skromnoj visini, pruža izvanredan vidik prema moru. Vrh je prepoznatljiv izdaleka po svojemu neobičnom obliku nadnesenom nad more i stijenama u vršnom dijelu. 
Vidik s vrha orijentiran je prema moru. Posebno se lijepo vidi otok Pag.

Kugina kuća 1180m je bivša šumska lugarnica na makadamskoj cesti uzduž srednjeg Velebita koja vodi od Štirovače i Mrkvišta prema Dabarskim kukovima. Nedaleko je izvor. 

Planinarsko sklonište Skorpovac 950 m se nalazi nedaleko Premužičeve staze u napuštenom gorskomm zaseoku Skorpovcu.

 

Plan izleta:

Po dolasku na područje srednjeg Velebita, obilaze se Laktin vrh i Lisac te Skorpovac, potom smještaj u Kuginoj kući. Drugi dan se obilazi Budakovo brdo i Bačić kuk, te bonus Velinac ili Visibaba. Povratak u Pregradu u kasnim satima.

Mjesto polaska:
Pregrada, ul. Stjepana Škreblina - Obrtnički dom
 
Vrijeme polaska: 
Subota, 7.7.2018. u 5 sati
 
Prijevoz:
KOMBI, 9 mjesta

Mole se zainteresirani da se jave za prijevoz do nedjelje 30.6.2018.g.
 
Oprema:
Standardna planinarska oprema prilagođena promjenjljivim vremenskim uvjetima sa zaštitom od kiše i hladnoće, štapovi, kapa i rukavice, vreća za spavanje. 
 
Prehrana i piće:

Iz ruksaka.
 
Zahtjevnost:
Srednje zahtjevno, oko 6 sati hoda po danu. 

Naknade:
- za prijevoz 150 kn, uplatiti na žiro-račun društva po potvrđenoj prijavi, te

- 30 kn za noćenje, plača se domaćinu.

Organizator:
HPD Kunagora Pregrada
 
Prijave - vodič - informacije:

Rezervirano je 8+1 mjesto, a redosljed prijava po prijavi i uplati.
Prijave - informacije: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ili na tel. 099/78 63 662

Vodič: Branko Kokolić


Ostale napomene:
- Na izlet mogu isključivo planinari, članovi planinarskih društva s plačenom članarinom za tekuću godinu. Oragnizator, HPD Kunagora zadržava pravo odgode ili otkaza izleta (premali odaziv  pa se akontacijom ne mogu pokriti troškovi prijevoza, loši vremenski uvjeti  i dr.). U slučaju otkaza izleta, vodič će o tome obavijestiti prijavljene za izlet. Na izletu ste u obvezi poštivati pravila planinarske etike te postupati po uputama dobivenih od vodiča.