Hahlić - Grobničke Alpe, dvodnevni izlet 19. i 20.5.2018.

 

U subotu i nedjelju 19. i 20. 5. svibnja 2018. godine organiziramo dvodnevni planinarski izlet na Hahlić.  Noćenje u planinarskoj kući Hahlić.

Planinarski dom Hahlić 1097m,  nalazi se na južnoj padini Obruča, na malom zaravanku između Dnića i Ćunine glave. To je zidana prizemnica s potkrovljem. Od doma se pruža lijep vidik na Riječki zaljev, otoke, Grobinštinu i Učku. Dom je okružen lijepom šumom smreke i planinske bukve. Hahlići su tri lokve na rubu travnate uvale, 3 minute od planinarskog doma. 

Obruč 1376m, je najviši vrh cijeloga masiva popularno zvanog »Grobničke Alpe«. Oko Obruča mogu se susresti divokoze čije je stanište na padini sjeverno od vrha. Na vrhu je prirodno stanište runolista. Sama vršna točka označena je malenim mramornim križem. 

Fratar 1353m, je najmarkantniji vrh u području iznad Hahlića. Izdaleka je prepoznatljiv po tome što su mu padine strme i šumovite, a tjeme kamenito. Po visini je Fratar odmah iza Obruča, a zahvaljujući izdvojenom položaju, s njega je vidik mnogo dojmljiviji. Najviša točka označena je naslaganim kamenjem. Glavno je uporište za uspon na Fratar planinarski dom Hahlić. 

 

Plan izleta:

Polazak iz Pregrade, osobnim automobilima autocestom do Kikovice. Odlazak do mjesta Podkilavac, odakle počinju planinarske staze prema Hahliću. Ako će to vrijeme dopustiti, idemo preko "mudne doli". Mudna dol je dugački slikoviti klanac potoka Sušice. U većini godine je bez vode. Klancem vodi obilježene zahtjevni planinarski put na nekim mjestima osiguran klinovima, čeličnim užadima i ljestvama. 

Po dolasku do planinarske kuće, odmor, te po želji uspon na okolne vrhove Fratar, Dnić ili Ćunina glava. Drugi dan uspon na vrh Obruč i silazak u Podkilavac.

Mjesto polaska:
Pregrada, ul. Stjepana Škreblina - Obrtnički dom
 
Vrijeme polaska: 
Subota, 19.5.2018. u 5 sati
 
Prijevoz:
Osobnim automobilima

Mole se zainteresirani da se jave za prijevoz do nedjelje 15.5.2018.g.
 
Oprema:
Standardna planinarska oprema prilagođena promijenjljivim vremenskim uvjetima sa zaštitom od kiše i hladnoće, sunca, štapovi, vreća za spavanje - poželjna. 
 
Prehrana i piće:

Iz ruksaka. Planinarski doma nije opskrbljen. Obavezno ponijeti dovoljnu količinu vode za 2 dana.
 
Zahtjevnost:
Kondicijski zahtjevno.

Pristup preko Mudne doli je i tehnički zahtjevan. Ukoliko će biti zainteresiranih, moguć uspon i po ne zahtjevnom planinarskom putu.

Naknade:
- za prijevoz 100kn, te

- 40 kn za noćenje, plača se domaćinu.

Organizator:
HPD Kunagora Pregrada
 
Prijave - vodič - informacije:

Prijave do utorka 15.5.2018. radi rezervacije smještaja.
Prijave - informacije: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ili na tel. 099/78 63 662

Vodič: Zoran Kovač


Ostale napomene:
- Na izlet mogu isključivo planinari, članovi planinarskih društva s plačenom članarinom za tekuću godinu. Oragnizator, HPD Kunagora zadržava pravo odgode ili otkaza izleta (premali odaziv  pa se akontacijom ne mogu pokriti troškovi prijevoza, loši vremenski uvjeti  i dr.). U slučaju otkaza izleta, vodič će o tome obavijestiti prijavljene za izlet. Na izletu ste u obvezi poštivati pravila planinarske etike te postupati po uputama dobivenih od vodiča.